Hjerte- og lungeorm hos hund

Hjerte- og lungeorm findes desværre rigtig ofte hos danske hunde. Det er især udbredt i København og Nordsjælland, men findes nu i hele landet.

Ormen kommer oprindeligt fra ræven, men har snegle som mellemværter.

Larverne udskilles fra hund eller ræv til omgivelserne via afføringen. Det er derfor ekstra vigtigt, at man altid husker at samle op efter sin hund.

Fra afføringen optages larverne af snegle, som fungerer som mellemvært. Dette vil i praksis sige, at larverne i sneglen modnes fra stadie 1 larver til stadie 3 larver.

Nu bliver sneglen så spist af en hund eller en ræv, og vupti er den inficeret med hjerte- eller lungeorm.

I hunden gennemgår larverne yderligere modning, hvorefter de bevæger sig mod hhv. lungevæv eller blodkar.

Symptomer:

   Hoste: Ofte som ”omvendt nysen”

   Træthed

   Opkastninger

   Appetitløshed

   Let feber

   Hurtig vejrtrækning

   Dårligt kredsløb

   Hævelser

   Næseblod og andre blødninger

Husk at hunde sagtens kan være symptomfri smittebærere. Hvis der ikke er mange larver tilstede hos hunden, vil den sandsynligvis være stort set symptomfri. På trods af dette  smitter den dog stadigvæk til sine omgivelser.

Prøverne kan afleveres samlet på klinikken alle dage undtagen fredag og gerne så tidligt på dagen som muligt, da opsætningen tager tid. Prøverne skal opbevares svalt og må ikke udsættes for varme, sollys og frost.

Det er meget vigtigt, at hunden modtager behandling såfremt den er angrebet. Ormene er en stor belastning for organismen og vil ubehandlet kunne have dødelig udgang for hunden.

Behandlingen afhænger af hvilken type larve, der er påvist. Det er vigtigt, at behandlingsanvisningerne følges nøje, da hunden kan blive voldsomt syg af forkert medicinering.

Hvis hunden en gang har været angrebet, bør den tjekkes igen efter endt behandling og igen derefter med 3-4 måneders mellemrum.

Alle hunde bør undersøges 1-2 gange om året.

Hvis der er yderligere spørgsmål, kan klinikken kontaktes i åbningstiden.

Link til folder HER