Råd om nytårsangst hos hunde

Vi kan desværre ikke forklare vores hunde at fyrværkeri ikke er farligt. Derfor er det ekstra vigtigt at man gør sit bedste for, at mindske generne for sin hund mest muligt. Man bør huske på at angst tiltager med alderen og kan blive et uoverkommeligt problem for din hund og dig selv. Vær derfor meget forsigtig med hvad du udsætter din hund for i forbindelse med nytåret.

-       Hunden bør aldrig være alene hjemme nytårsaften, medmindre man er 100% sikker på at      den ikke er bange.

-       Sørg for at have god afdækning til vinduerne, så hunden ikke skræmmes yderligere af lysglimtene udefra. Brug eventuelt mørklægningsgardiner eller hæng mørke håndklæder for vinduerne.

-       Hav meget lys tændt så lysglimtene ikke er så voldsomme.

-       Tænd for fjernsyn eller radio og skru op så fyrværkeriet ikke lyder så højt.

-       Tag aldrig en bange hund med udenfor når der skydes af!

-       Træn hunden i god tid (måneder) inden nytåret kommer!

-       Sørg for at din hund er VIRKELIG træt. Det er ikke nok med en almindelig luftetur før nytåret. Sørg for at hunden BÅDE er mentalt og fysisk træt. Spørg eventuelt personalet på dyreklinikken om aktivering af din hund.

-       Lad være med at drikke så meget, at dit kropssprog ændres. Hunden vil reagere på de mindste ændringer og kan risikere at blive bange for dig også.

Muligheder for afhjælpning af nytårsangst:

Træning: Er ultimativt den bedste mulighed. Hjælp fra en adfærdsbehandler kan evt. blive nødvendigt.

Medicinering: Dette kræver en konsultation hos dyrlægen. Vores muligheder for udskrivning af medicin er mindsket da et middel er taget af markedet. Egentligt beroligende medicin kan i visse tilfælde udskrives til hund. Idag anvendes mest Zylkene til både hund og kat.

Zylkene: Kosttilskud til hunde og katte. Effekten varer i 6-8 timer og efterligner virkningen af Stesolid. Zylkene er baseret på mælk og efterligner beroligende stoffer i modermælk, hvilket er med til at nedsætte stress.

Feromoner: Kemisk fremstillede ”duftstoffer”, DAP der efterligner de feromoner, som tæven udskiller til sine hvalpe efter fødslen. Har en beroligende effekt på nogle hunde og Feliway til katte.

Lydtræning: Fås i flere varianter af forskellig kvalitet, som dvd eller cd. Denne kan anvendes til træning af hunden FØR nytårsaften. Dette skal helst påbegyndes måneder før nytårsaften og bedst sammen med en træners vejledning. De fleste produkter indeholder vejledning til træningen.